Internet με οπτικές ίνες

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην περιοχή μου και οι εταιρίες άρχισαν να πωλούν συνδέσεις στο internet με υψηλή ταχύτητα.

Επειδή, πιθανόν, κάποιοι να ενδιαφέρονται, κρίνω σκόπιμο να γράψω αυτά που έμαθα για το θέμα.

Πριν από 4 ημέρες πήγα στη Wind και έκανα αίτηση για σταθερό τηλέφωνο. Ουσιαστικά για μεταφορά μου από τη Forthnet (Nova), αφού:
α. Ολοκληρώθηκε η υποχρέωσή μου για παραμονή εκεί.
β. Η Forthnet δεν διαθέτει συνδέσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

Πρώτη φορά βρήκα πωλήτρια που να είναι απόλυτα ενημερωμένη και  ξεκάθαρη σε αυτά που είπε, τόσο σε οικονομικό (εμπορικό) επίπεδο, όσο και στις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ανάλογα με το τι πληρώνεις, παίρνεις:

1. FTTH (Fiber To The Home):
α. Μεταφορά σήματος, μέσω οπτικής ίνας, από το τηλ κέντρο μέχρι μέσα στο σπίτι. Ο τεχνικός θα τρυπήσει τοίχους και θα σου φέρει την οπτική ίνα μέσα στο σπίτι, στο σημείο που θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός (Modem-Router).
β. Πέρα από το πάγιο, αναλόγως ταχύτητας του πακέτου, θα πληρώσεις 200 ευρώ έξοδα ενεργοποίησης.
γ. Με FTTH η ταχύτητα που σου πουλάει είναι εγγυημένη. Γι αυτό και στο συμβόλαιο αναγράφεται ταχύτητα ΤΑΔΕ. Πουλάει πακέτα με ταχύτητες έως 200mbps.

2. FTTC (Fiber To The Cabin):
α. Μεταφορά σήματος, μέσω οπτικής ίνας, από το τηλ κέντρο μέχρι το ΚΑΦΑΟ και από κει συνεχίζει μέχρι το σπίτι με την υπάρχουσα καλωδίωση χαλκού. Δεν γίνεται καμία εργασία εγκατάστασης, απλά σου δίνουν καινούργιο modem-Router, που υποστηρίζει τη νέα τεχνολογία.
β. Πέρα από το πάγιο, η ενεργοποίηση είναι δωρεάν.
γ. Με FTTC η ταχύτητα που σου πουλάει δεν είναι εγγυημένη, αλλά αρκετά κοντά στην ονομαστική, γι αυτό και στο συμβόλαιο αναγράφεται ταχύτητα ΕΩΣ ΤΑΔΕ. Πουλάει πακέτο ταχύτητας μέχρι 50 mbps.

Στην περίπτωσή μου, αγόρασα FTTC 50 Mbps (upload 5mbps) και η πωλήτρια μου είπε ότι με βάση τη θέση του σπιτιού μου, να περιμένω πραγματικές ταχύτητες μεταξύ 47-50 Mbps, που στο δικό μου το μυαλό, λόγω πείρας, μεταφράζεται ότι αν είμαι πάνω από 40 Mbps είμαι καλά και να μην γκρινιάζω.

Στο φινάλε, με 30 ευρουλάκια το μήνα πάγιο παίρνω:

 • 50 down / 5 up Mbps internet
 • απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά
 • 300 λεπτά προς κινητά όλων των εταιριών
 • 1500 λεπτά προς κινητά wind
 • μια κάρτα sim simplefi με 2 gb Μηνιαίως δωρεάν
 • μια κάρτα sim free2go με κάποιο δωρεάν μηνιαίο χρόνο ομιλίας (δεν με ενδιαφέρει, δεν την πήρα καν)

Θεωρώ ότι η τιμή για το παραπάνω πακέτο είναι μια χαρά.

Άποψή μου είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας είναι από τις φθηνότερες παγκοσμίως και κάθε γκρίνια για μείωση τιμών με βρίσκει αντίθετο.

Επίσης, πιστεύω ότι το καθαρόαιμο FTTH δεν θα περπατήσει, λόγω κόστους. Μόνο όσοι έχουν επαγγελματικές ανάγκες και όσοι είναι καυλωμένοι ιντερνετάκηδες με οικονομική άνεση θα το βάλουν.

Ο γενικός πληθυσμός, με ADSL, σε πραγματικές ταχύτητες πάνω από 4-5 mbps, κάνει μια χαρά τη δουλειά του και δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή για κάτι παραπάνω, ειδικά στην εποχή της κρίσης, όπου οι εταιρίες προσπαθούν να κλέψουν η μία τους πελάτες της άλλης, δελεάζοντας τους με 2-3 ευρώ το μήνα, φθηνότερο πάγιο.
Μάλιστα, τα 200 ευρώ, ως κόστος σύνδεσης FTTH, είναι εξωπραγματικό για τις οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών του σήμερα.

Θα συμβεί δηλ κάτι αντίστοιχο, όπου όλοι τρέξαμε από το VHS στο DVD για καλύτερη ποιότητα εικόνας και ψηφιακές ευκολίες, αλλά ελάχιστοι πλήρωσαν για να πάνε στο Bluray, αφού η ποιότητα DVD ήταν ήδη ικανοποιητική για την εποχή της.

Κλείνω λέγοντας ότι το παραπάνω άρθρο δεν το έγραψα για διαφημιστικούς λόγους, δεδομένου ότι δεν έχω και την καλύτερη άποψη για τη Wind, αλλά για να ενημερωθούν όσοι βλέπουν και ακούνε διαφημίσεις περί δικτύου οπτικών ινών, αλλά δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό τους για το τι σημαίνει αυτό.

Όποιος έχει απορίες και θέλει να ρωτήσει κάτι, ας αφήσει σχόλιο.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Internet με οπτικές ίνες”

 1. Καλημέρα σας,

  Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι σε καλή θέση:

  https://emea.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%86%cf%84%ce%b7%ce%bd%cf%8c-internet-%cf%83/557729/557729/

  Με τα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως μαζί σας.

  Καλή συνέχεια.

Σχολιάστε