Το ηθικό πλεονέκτημα μιας κυβέρνησης

Πριν από λίγες ημέρες είχα μια συζήτηση με φιλικό πρόσωπο, το οποίο, προ διετίας, είχε πάει για διακοπές ένα επταήμερο στη Βραζιλία.

Τον ρώτησα για το πως πέρασε και ποια πράγματα του έκαναν εντύπωση. Μου περιέγραψε διάφορα πράγματα, αλλά με άφησε άναυδο όταν αναφέρθηκε στους πορτοφολάδες που κυκλοφορούσαν στις τουριστικές περιοχές. Όπως, χαρακτηριστικά είπε, «μόλις βγεις από το ξενοδοχείο και βρεθείς σε ανοικτό χώρο, σε μηδενικό χρόνο σε διπλαρώνουν και σε κατακλέβουν, χωρίς να αντιληφθείς τίποτα. Ο μόνος τρόπος για να μη σε πλησιάσουν και να σε κλέψουν είναι να βγεις από το ξενοδοχείο γυμνός, φορώντας μόνο string, ώστε να φαίνεται από μακρυά ότι δεν έχεις τίποτα για κλέψιμο».

Πάμε στα δικά μας.

Η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε από το Λαό, με την υπόσχεση ότι θα βελτίωνε τα οικονομικά της χώρας, αλλά και με το επιχείρημα του ηθικού πλεονεκτήματος, διότι οι αριστεροί δεν είχαν ποτέ κυβερνήσει, ώστε να διαφθαρούν.

Για τα οικονομικά δεν θέλω να σχολιάσω, ο καθένας μάτια έχει και βλέπει.

Για το «ηθικό πλεονέκτημα» όμως, έχω τις ενστάσεις μου. Βλέπουμε διορισμούς κολλητών και συγγενών, ύποπτες συναντήσεις – συνεννοήσεις, επιλεκτική άρση ασυλίας βουλευτών, συγκάλυψη παράνομων ενεργειών μελών του κόμματός τους κλπ κλπ.

Για όλα τα παραπάνω, κάθε φορά που εκτοξεύονται κατηγορίες από την αντιπολίτευση, η κυβερνητική πλευρά αντιδρά, με τις συνήθεις φράσεις, που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας: «λάσπη στον ανεμιστήρα», «μονταζιέρα  της αντιπολίτευσης», «συκοφαντία από συστημικά και διεφθαρμένα ΜΜΕ» κλπ λπ.

Κάθε φορά που ακούω τις παραπάνω κλισέ δικαιολογίες, θυμάμαι τη φράση του φίλου μου για τη Βραζιλία:

«Ο μόνος τρόπος για να μη σε πλησιάσουν και να σε κλέψουν είναι να βγεις από το ξενοδοχείο γυμνός, φορώντας μόνο string, ώστε να φαίνεται από μακρυά ότι δεν έχεις τίποτα για κλέψιμο».

Που στη δική μας περίπτωση μεταφράζεται:

«Αν δεν θέλεις να έχει πάτημα ο αντίπαλός σου για να σε συκοφαντήσει και να διατηρήσεις το ηθικό πλεονέκτημα, θα πρέπει η συμπεριφορά σου να είναι υποδειγματική, σε τέτοιο βαθμό, που να μην υπάρχει περιθώριο εκμετάλλευσης από τον αντίπαλο».

Σχολιάστε