Στράτευση γυναικών

Μετά από πυροτέχνημα του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμένου, ξεκίνησε μια συζήτηση περί στράτευσης γυναικών. Πολλά ακούστηκαν, αν θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική, αν θα δοθούν κίνητρα κλπ

Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής:

Ή έχουμε ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων ή δεν έχουμε. Να πάρουμε μια απόφαση για να ξέρουμε επιτέλους τι θέλουμε σ’ αυτή τη ρημάδα τη χώρα.

Η στράτευση των γυναικών θα πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους, όπως γίνεται και με τους άνδρες. Ή θα είναι υποχρεωτική για όλους ή θα είναι εθελοντική για όλους. Αν πρόκειται να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες για εθελοντική στράτευση, θα πρέπει τα ίδια κίνητρα να δοθούν και στους άνδρες.

Δικαιολογίες ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να υπηρετήσουν θητεία δεν υπάρχουν. Ήδη η χώρα μας καταφέρνει να πρωτοτυπεί, αποτυγχάνοντας στη διαχείριση όλων των κρατικών θεμάτων , έχοντας αποκτήσει άτυπα τον τίτλο του αποτυχημένου κράτους (failed state), άσχετα αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Η ίδια αποτυχημένη συνταγή ακολουθείται για τη διαχείριση της στρατιωτικής θητείας, όπως και σε όλα σχεδόν τα άλλα θέματα.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι Ελληνίδες θεωρούν τον εαυτό τους ακατάλληλο για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας αμισθί, αλλά κατά τα άλλα έχουν κάνει δικαστικούς αγώνες ώστε να γίνουν δεκτές στις ΕΔ, όταν πρόκειται για έμμισθη θέση.

Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό κράτος τιμωρεί τους άνδρες, διότι πέρα από το να τους κλέβει ένα χρόνο από τη ζωή τους, δεν τους αναγνωρίζει τη θητεία ως χρόνο υπηρεσίας.

Παράδειγμα:

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, που έχουν την ίδια ημερομηνία γέννησης, αποφοιτούν την ίδια μέρα από το πανεπιστήμιο.
Παίρνουμε ως υποθετικό δεδομένο ότι έχουν ακριβώς τα ίδια τυπικά προσόντα, δηλ τις ίδιες σπουδές και βαθμολογίες.

Ο άνδρας πηγαίνει ένα χρόνο στο στρατό για θητεία, η γυναίκα διορίζεται σε μια θέση στο Δημόσιο.
Την επόμενη χρονιά απολύεται ο «φαντάρος» και διορίζεται στην ίδια δημόσια υπηρεσία με τη γυναίκα του παραδείγματος, η οποία όμως θεωρείται «αρχαιότερη» κατά ένα χρόνο.
Από εκείνη τη στιγμή και για πάντα, η γυναίκα θα προάγεται πάντα πρώτη, θα παίρνει αύξηση μισθού πάντα πρώτη και γενικά θα είναι πάντα αρχαιότερη από τον άνδρα.

Με λίγα λόγια, η πολιτεία «τιμωρεί» τον άνδρα, επειδή πήγε και υπηρέτησε θητεία, παρά τη θέλησή του και χωρίς αμοιβή. Και το χειρότερο, η ξεδιάντροπη πολιτεία, που κυνηγά αλύπητα κάθε επιχειρηματία που απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους, δεν έχει τουλάχιστον την τσίπα να κάνει δώρο στον άνδρα τα ένσημα ΙΚΑ για το διάστημα της θητείας του. Του δίνει μόνο το δικαίωμα να αναγνωρίσει τη θητεία ως χρόνο εργασίας, εφόσον βάλει το χέρι  στην τσέπη  και πληρώσει τα αντίστοιχα ένσημα.

……………………………….

Όταν κάποια στιγμή κοιτάξουμε στον καθρέπτη για να δούμε κατάματα την αλήθεια, ίσως η χώρα μας να ξεκολήσει από τη λάσπη. Μέχρι τότε για όλα τα δεινά μας, θα μας φταίνε οι άλλοι, ανεξάρτητα από το αν λέγονται Γερμανοί, δανειστές, τοκογλύφοι, αριστεροί, δεξιοί, δραχμή, ευρώ κλπ

Σχολιάστε