Ο καθρέπτης της οικονομίας

Πριν από  λίγες μέρες καθόμουν και συζητούσα με έναν φίλο, οικονομολόγο, πρώην διευθυντή τράπεζας και τώρα συνταξιούχο.

Αφού συζητήσαμε περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή του ζήτησα να μου πει την εκτίμηση και την πρόβλεψή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας και αν συμφωνεί με αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση.

Ο άνθρωπος με απλά λόγια είπε τα εξής:

Εγώ εκτιμήσεις και προβλέψεις δεν κάνω, γιατί απλά δεν μπορούν να γίνουν.
Τώρα για το ποιος λέει την αλήθεια, κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, δεν θα ακούς κανέναν από αυτούς. 
Ο καθρέπτης της οικονομίας είναι η γειτονιά σου. Από κει μπορείς αμέσως να καταλάβεις τι συμβαίνει, χωρίς να χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, χωρίς να χρειάζεται να είσαι καν σπουδαγμένος σε οποιονδήποτε τομέα:

  • Από τα μαγαζιά που κλείνουν.
  • Από τον μειωμένο τζίρο των καταστημάτων που επέζησαν.
  • Από το γείτονα που αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο και κοινόχρηστα και που χρωστάει μικροποσά σε φόρους, αδυνατώντας να πληρώσει.
  • Από τον άλλο γείτονα που χρωστάει στη ΔΕΗ ή στο φυσικό αέριο και κάνει συνεχώς διακανονισμούς αποπληρωμής, τους οποίους τελικά δεν μπορεί να τηρήσει.
  • Από το γεγονός πως εγώ ο ίδιος προσπαθώ να κόψω το κάπνισμα, όχι για λόγους υγείας, όπως θα έπρεπε, αλλά για λόγους οικονομίας κλπ κλπ κλπ

Αν στη γειτονιά σου, αυτοί που εμπίπτουν σε κατηγορίες, όπως οι παραπάνω, αποτελούν μικρή μειοψηφία επί του συνόλου, τότε η οικονομία πάει καλά. Αν όμως είναι η συντριπτική πλειοψηφία, τότε σίγουρα η οικονομία πάει κατά διαόλου.  Το τι λένε οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι αδιάφορο.

Μεγάλες σοφίες, με απλά λόγια.

Σχολιάστε