Ο θάνατος του ασφαλιστικού

Πολλά ακούμε και διαβάζουμε τελευταία για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Πέρα από τη φιλολογία, η ουσία είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας έχει καταρρεύσει.

Θα μπορούσε κάποιος να αναζητήσει τι φταίει και να απαριθμήσει κάποιες αιτίες, όπως:

  • Κακοδιαχείριση αποθεματικών
  • Χορήγηση συντάξεων, μεγαλύτερων από αυτές που αναλογούν στις εισφορές που πληρώθηκαν
  • Μείωση της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων

Όλα αυτά τα ακούμε διαρκώς στις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Αυτό που δεν λέει κανένας, είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου. Με όποιον νέο συζητήσεις, σου λέει ότι δεν περιμένει να πάρει σύνταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νεότεροι να μην θέλουν να ασφαλιστούν, προτιμώντας να στραφούν σε μια ιδιωτική ασφάλιση.

Γνωστή μου, πρώην ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, μου είπε τα εξής;

«Όσο είχα το μαγαζί, το κράτος μου έπαιρνε τα μισά και το ασφαλιστικό ταμείο μου ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) με έγδερνε, χωρίς να μου παρέχει αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Τώρα, που έκλεισα το μαγαζί, κάνω επισκέψεις για χτενίσματα κατ’ οίκον, πληρώνομαι «μαύρα», μου μένουν όλα τα λεφτά και έχω κάνει ένα πολύ καλό συμβόλαιο σε ιδιωτική ασφαλιστική, το οποίο προσφέρει κορυφαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καλή σύνταξη. Και με μηνιαίο κόστος στο 50% από αυτά που πλήρωνα ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).»

Αυτή είναι η νοοτροπία που κατάφερε το κράτος με την υπερφορολόγηση να περάσει στον επαγγελματία. Να θεωρεί ότι το να πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές είναι πεταμένα λεφτά.

Να δούμε πότε θα ξυπνήσουν αυτοί που πρέπει να ξυπνήσουν, μήπως και αλλάξει ποτέ κάτι σε αυτή τη χώρα.

Σχολιάστε