Οι προνομιούχοι …… Στρατιωτικοί

Διαβάζω ότι μέσα στα επερχόμενα μέτρα του νέου μνημονίου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η κατάργηση των …… προνομίων των στρατιωτικών.
Παράλληλα, διαβάζω άρθρα και σχόλια στρατιωτικών, ότι η πολιτεία τους αδίκησε και θα πρέπει να τους αυξήσει τις αποδοχές (ή πιο σωστά, να καταργήσει τις μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια).
Ας δούμε, αν μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Ρεαλισμός
Όποιος, τέτοια εποχή, ελπίζει σε αυξήσεις μισθών ή αποκατάσταση «αδικιών», είναι εκτός πραγματικότητας.
Η χώρα μαστίζεται από τρομερή οικονομική κρίση. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, άνθρωποι που ζουν από κοινωνικά συσσίτια ή, ακόμα χειρότερα, ψάχνοντας στα σκουπίδια για αποφάγια.
Υπάρχει, ακόμη, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο δεν έχει ακόμα εξαθλιωθεί, αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης.
Τα παραπάνω, αυτόματα,  καθιστούν στη συνείδηση της πλειοψηφίας «προνομιούχο που δεν δικαιούται να μιλάει», τον οποιοδήποτε κατέχει ακόμα θέση εργασίας και μάλιστα στο δημόσιο, όπου πληρώνεται στην ώρα του. 

Ειδικό μισθολόγιο Στρατιωτικών

Το ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών είναι κατάρα.
Από τη μία επιτρέπει να μας εκμεταλλεύονται με άπειρες ώρες εργασίας, χωρίς καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης.
Από την άλλη, δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα προς τα έξω, ότι ο στρατιωτικός είναι προνομιούχος, με αποτέλεσμα να έχει πάντα την κοινωνία απέναντί του, όποτε διαμαρτυρηθεί ή ζητήσει κάτι, όσο δίκαιο και να έχει.
 
Μόνο αν καταργηθεί το ειδικό μισθολόγιο και εξομοιωθεί ο στρατιωτικός 100% με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, θα κατοχυρώσει τις 40 ώρες εργασίας, υπερωρίες και όλα τα άλλα που απολαμβάνουν οι λοιποί «μη προνομιούχοι» ΔΥ.
Αυτή είναι μια άποψη που υποστηρίζω από πιτσιρικάς στο στρατό και παραδόξως, εκτός από ελάχιστους, κανένας ποτέ δεν συμφώνησε με αυτήν.
Ελιτισμός
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σημερινός στρατιωτικός, είναι μια αρρωστημένη νοοτροπία ελιτισμού.
Από τη στιγμή που κάποιος εισαχθεί σε μια στρατιωτική σχολή, αρχίζει η πλύση εγκεφάλου, ότι δεν είναι κοινός θνητός, αλλά μέλος μιας ελίτ, μιας εξέχουσας κοινωνικής ομάδας, που σκοπός της είναι η προστασία του Έθνους και η υπηρέτηση υψηλών ιδανικών.
Την παραπάνω άποψη θα την δεχόμουν αδιαμαρτύρητα αν ήταν άδολη και ειλικρινής. Όταν όμως ακολουθείται πάντα από το επιχείρημα, ότι επειδή ακριβώς είμαστε μια «υψηλού επιπέδου ελίτ» δεν πρέπει να ασχολούμαστε με ποταπά πράγματα όπως π.χ. τα χρήματα, εκεί αρχίζουν οι αντιρρήσεις.  Δέχομαι να είμαι μια ειδική ελίτ που θα εξυπηρετεί υψηλά ιδανικά και δεν θα ασχολείται με ποταπά πράγματα, όπως το χρήμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ασχολούμαι και με άλλα ποταπά πράγματα, όπως πως διάολο θα μπορέσω να πληρώσω το ενοίκιο μου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τις σπουδές των παιδιών μου κλπ κλπ.
Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι τη θεωρία της ελίτ την καλλιεργεί ό ίδιος ο στρατιωτικός. Ο χθεσινός Ανθυπολοχαγός που γκρίνιαζε για τα πάντα και τα έβρισκε όλα στραβά, μόλις μπει στο club των ανωτάτων, ξεχνά τα πάντα και τα βρίσκει όλα καλά καμωμένα, γιατί έτσι τον βολεύει στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του.
Το πιο βασικό όμως είναι ότι ο μέσος στρατιωτικός τρώει το παραμύθι και παραμένει αιχμάλωτος του για πάντα.
Αν θέλει ο στρατιωτικός να «δει καλύτερες μέρες» θα πρέπει να αποκτήσει τη συνείδηση ότι είναι ένας απλός υπάλληλος του κράτους, όπως οι υπόλοιποι και όχι μια ελίτ «αξωματούχων». Όσο είναι δέσμιος της νοοτροπίας ότι αποτελεί ξεχωριστό και εκλεκτό τμήμα της κοινωνίας, θα συνεχίζει να είναι θύμα εκμετάλλευσης, διότι θα τον πληρώνουν με «μπράβο» και «συγχαρητήρια» αντί χρημάτων, με τα οποία όμως δεν μπορεί να επιβιώσει, επειδή ούτε το ενοίκιο του πληρώνει με αυτά, ούτε τίποτα άλλο.
Κάποτε θα πρέπει να σταματήσουν τα δακρύβρεκτα άρθρα στρατιωτικών σε εφημερίδες και ιστολόγια, τα οποία εκλιπαρούν την κατανόηση της υπόλοιπης κοινωνίας, με το σκεπτικό ότι δήθεν εμείς «φυλάμε Θερμοπύλες και σώζουμε το Έθνος».
Οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να το ακούν γιατί απλά δεν το πιστεύουν και στο τέλος τέλος δεν τους ενδιαφέρει.

Σχολιάστε