Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν φαγοπότι σε βάρος της πατρίδας;

 

Ένα από τα πολιτικά συνθήματα των αριστερών είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκανα φαγοπότι σε βάρος της χώρας. Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Έγινε μεν φαγοπότι, αλλά τα ποσά είναι πολύ μικρά, σε σύγκριση με άλλα φαγοπότια.

Φαγοπότι έκαναν οι μισοί Έλληνες. Απλά, οι άλλοι μισοί, που ήταν στην απέξω,  δεν το πήραν είδηση και νομίζουν ότι τα έφαγαν μερικοί πολιτικοί.

Είναι επικός ο αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα, που ευθύνονται για το οικονομικό χάλι, είτε εκούσια, είτε ακούσια.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, παραθέτω δύο πρόχειρα.

1. Σύνταξη Εθνικής Αντίστασης

Ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου θέσπισε τη Σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, για να πάρει ψηφαλάκια.
Η μισή Ελλάδα, τότε, πήρε από αυτή τη σύνταξη, ακόμα και άτομα που επί κατοχής, ήταν 5 χρονών. Αυτό πλέον είναι γνωστό στους περισσότερους και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση.

Από που προήλθαν τόσα χρήματα για όλους αυτούς τους «Συνταξιούχους Εθνικής Αντίστασης», δεδομένου ότι ποτέ κανένας δικαιούχος δεν έδωσε δεκάρα για εισφορές;
Είτε από λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, είτε από δανεισμό.

Με λίγα λόγια, εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πήραν σύνταξη, για την οποία ποτέ δεν έδωσαν μια δεκάρα και το λογαριασμό τον πληρώνουμε τώρα εμείς. Και δεν θυμάμαι τότε, να διαμαρτυρήθηκε κανένας. Άλλωστε, όταν κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, παίρνει σύνταξη, από αυτήν τρώνε άλλοι πέντε.

2. Πάρτι στην τοπική Αυτοδιοίκηση

Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το πως λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζει για το θρυλικό πάρτι στη διαχείριση οικονομικών των Νομαρχιών, Δήμων (και παλαιότερα Κοινοτήτων).

Η διασπάθιση δημοτικού χρήματος, που συντελέστηκε στη χώρα μας, μόνο στο Guinness δεν έχει γραφτεί ακόμα.
Αυτά όμως δεν είναι χρήματα που έφαγαν δημαρχαίοι και δημοτικοί σύμβουλοι μόνοι τους, αλλά παρέα με επιχειρηματίες των τοπικών κοινωνιών.  Ουσιαστικά, μεγάλο κομμάτι του κάθε τοπικού πληθυσμού έβγαλε ένα σκασμό λεφτά σε βάρος των συμπολιτών τους.

Και όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, μιλάμε για αιρετούς άρχοντες όλων των κομμάτων και χρωμάτων.

Θα μπορούσα να γράψω άλλα 50 παραδείγματα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για φαγοπότι σε βάρος της χώρας, ας μη βιαζόμαστε να ρίξουμε τις ευθύνες μόνο σε μια ομάδα πολιτικών, αλλά κοιταχτούμε και ως Λαός στον καθρέπτη.

Αν, λοιπόν, κατά τις εποχές που οι μισοί πλούτιζαν με λαμογιές, οι άλλοι μισοί κοιμόμασταν όρθιοι και δεν το αντιληφθήκαμε ή, χειρότερα, το αντιληφθήκαμε και δεν κάναμε τίποτα, τότε δεν μας φταίει κανένας άλλος, παρά μόνο ο εαυτός μας.

Σχολιάστε