Ευρώ ή δραχμή

Οι δημοσκοπήσεις

Κυκλοφορούν κάτι χαριτωμένες δημοσκοπήσεις στα συστημικά κανάλια, όπου ο κόσμος εμφανίζεται να δηλώνει 80% υποστήριξη στο ευρώ «πάση θυσία».

Αυτό που δεν μας λένε είναι το πως διατυπώνεται η ερώτηση, διότι ο τρόπος διατύπωσης επηρεάζει πάρα πολύ την απάντηση.

Αν κάνω μια δημοσκόπηση με την ερώτηση: «Θέλεις να δουλεύεις 8ωρο κουβαλώντας πέτρες κάτω από τον ήλιο ή θέλεις να είσαι όλη μέρα αραχτός στη σκιά ενός δέντρου;» είναι φανερό ποια θα είναι η κυρίαρχη απάντηση.

Αν όμως η ερώτηση είναι «Θέλεις να δουλεύεις 8ωρο κλπ κλπ και να τσεπώνεις 2 χιλιάρικα το μήνα ή να κάαααθεσαι και να να είσαι άφραγκος και άστεγος;». Αμέσως οι απαντήσεις θα αλλάξουν.

Επίσης, αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε, αλλά κανένας δεν το λέει επίσημα, είναι πως τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης αλλάζουν ανάλογα με το ποιος πληρώνει για να γίνει. Αν βάλω το χέρι μου βαθιά στην τσέπη και παραγγείλω δημοσκόπηση, θα προκύψει ότι η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας, είναι αυτή του χωριού μου.

Αυτά, για να μην μας θεωρούν ιθαγενείς., όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις.

 

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή

Είναι δεδομένο, ότι η φτώχεια μας πλησιάζει ταχύτατα, ανεξάρτητα από το νόμισμα που θα έχουμε.

Επίσης είναι δεδομένο ότι λίγη σημασία έχει ποιο είναι το νόμισμα μιας χώρας.

Σημασία έχει αν αυτοί που κυβερνούν, διαχειρίζονται το νόμισμα με σοβαρότητα και εντιμότητα. Και σε δραχμή να πάμε, αν δεν πάρουν φωτιά οι πρέσες και δεν τυπώσουν τρις, δεν θα έχουμε πληθωρισμό.
Αν γεμίσουν τον πλανήτη με πληθωριστικές δραχμές, τότε καήκαμε.

Ας δούμε δια υποθετικά σενάρια:

1. Σενάριο Α με ευρώ.

Παίρνω μισθό 1000 ευρώ και πληρώνω δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ, δηλ. το 50% του εισοδήματός μου. Γίνεται ονομαστική περικοπή 50% και ο μισθός μου γίνεται 500 ευρώ. Συνεχίζω να πληρώνω δόση 500 ευρώ στην τράπεζα, δηλ πλέον δίνω το 100% του εισοδήματός μου και δεν μένει τίποτα για μένα.

2. Σενάριο Β με δραχμή.

Αλλάζει το νόμισμα σε νέα δραχμή, με αρχική ισοτιμία ευρώ/δραχμή 1:1.

Παίρνω μισθό 1000 ευρώ και πλέον θα παίρνω 1000 δρχ.

Το στεγαστικό δάνειο μου μετατρέπεται αντίστοιχα σε δραχμές (αρχική ισοτιμία 1:1) και πληρώνω 500 δρχ δόση δηλ 50% του εισοδήματός μου.

Πολύ γρήγορα, η δρχ διολισθαίνει 50%, δηλ ο μισθός των 1000 δρχ πολύ γρήγορα αξίζει όσο 500 ευρώ, όπως και στο σενάριο Α.

Συνεχίζω όμως να πληρώνω δόση στην τράπεζα 500 δρχ, δηλ το 50% του μισθού, η οποία δόση τώρα έχει πραγματική αξία 250 ευρώ και μου μένει το μισό μηνιάτικο για να προσπαθήσω να επιβιώσω.

 

Ποιο από τα δύο παραπάνω σενάρια είναι καλύτερο για την πλειοψηφία του λαού που είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες;

Με λίγα λόγια, παραμονή στο ευρώ σημαίνει μείωση μισθών αλλά όχι υποχρεώσεων των πολιτών, ενώ δραχμή σημαίνει αναλογική μείωση εισοδημάτων και υποχρεώσεων.

Τα παραπάνω δεν τα συζητάει κανένας πουθενά, ούτε στην τηλεόραση, ούτε στο διαδίκτυο, γιατί αν το καταλάβει ο κόσμος και ξυπνήσει, στο επόμενο γκάλοπ θα βγει 99% υπέρ της δραχμής.

Σχολιάστε