Διαφθορά και αντιμετώπιση

Διαβάζω πολλά άρθρα που αναφέρονται σε διαφθορά και σκάνδαλα. Πολλές κατηγορίες εκτοξεύονται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και πολλοί πολιτικοί σκίζουν , κυριολεκτικά τα ρούχα τους, ότι είναι αθώοι, θύματα συκοφαντίας των πολιτικών αντιπάλων τους.

Αυτό που δεν θίγει κανένας, μα κανένας πολιτικός, είναι οι λόγοι που γιγαντώθηκε η διαφθορά και πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί.

Παραθέτω μερικές σκόρπιες απλοϊκές σκέψεις-απορίες:

1.  Υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα στο Σύνταγμά της πρόβλεψη που με απλά  λόγια να λέει ότι υπουργός που έκλεψε, δεν μπορεί να τον αγγίξει η δικαιοσύνη, αν πρώτα δεν δώσουν άδεια οι συνάδελφοί του και οι κολλητοί του;

2. Γιατί η δήθεν “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη διορίζεται από τις κυβερνήσεις και δεν της παρέχεται το αυτοδιοίκητο; π.χ. στην Εκκλησία, οι μητροπολίτες εκλέγουν μόνοι τους τον αρχιεπίσκοπο, δεν τον διορίζει η κυβέρνηση. Επίσης μόνοι τους εκλέγουν τους νέους Μητροπολίτες, όταν χηρέψουν θέσεις, δεν τους διορίζει η κυβέρνηση. 

3. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να θεσπίσουν αυστηρή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία αν αποδειχτεί ότι δικαστικός “επηρεάστηκε” κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τόσο ο ίδιος, όσο αυτός που τον επηρέασε, να πεθάνουν έγκλειστοι στις φυλακές; Και όταν λέω “επηρεάστηκε”, εννοώ με χρήματα, με υποσχέσεις προαγωγής, με ρουσφέτια τύπου “θα διορίσω τα παιδιά σου ή τον/την σύζυγό σου στην τάδε θέση” κλπ κλπ.

4. Για ποιο λόγο η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τόσες πολλές παραγραφές σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα για τις αξιόποινες πράξεις των πολιτικών; 

5. Γιατί ο κάθε δικαστής, επικαλούμενος το ανεπηρέαστο, έχει το δικαίωμα να εκδίδει σκανδαλώδεις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς καμιά επίπτωση; Διότι άλλο πράγμα να κάνω λάθος δικάζοντας, μεταξύ δύο αυτοκινήτων, ποιο είναι το γρηγορότερο και άλλο να βγάλω απόφαση ότι τελικά “ο γάιδαρος πράγματι πετάει” και να τη γράφω χωρίς ντροπή με την υπογραφή μου.

6. Για ποιο λόγο, όλες οι κυβερνήσεις κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας να είναι τόσο αργή, που σε λίγο θα γραφτεί στο βιβλίο Guiness ως ρεκόρ βραδυπορίας ;

7. Τέλος, για ποιο λόγο ο Έλληνας πολίτης, που κοιμάται ολόρθος με τα μάτια ανοικτά, διαμαρτύρεται για χίλια δύο άλλα πράγματα, αλλά όχι για τα παραπάνω;

Αυτά τα λίγα, δεν γράφω άλλο, βαρέθηκα.

2 σχόλια σχετικά με το “Διαφθορά και αντιμετώπιση”

  1. Εύστοχες απορίες Λάζαρε μακάρι κάποια στιγμή οι πολιτικοί μας να τολμήσουν να κάνουν αυτές τις τομές για να περιοριστούν αυτά τα φενόμενα συγχαρητήρια και πάλι για τις απόψεις σου.

Σχολιάστε