Δεξιοί και αριστεροί

Πολλή συζήτηση γίνεται σχετικά με το ποιος είναι αριστερός και ποιος δεξιός, ποιος είναι ο πιο δημοκράτης ή ο πιο φασίστας, ποιος είναι ο πιο προοδευτικός ή ο πιο συντηρητικός και πάει λέγοντας.

Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να εδραιωθεί η άποψη πως «ο,τι είναι αριστερό είναι δημοκρατικό, προοδευτικό και καλό, ενώ ότι είναι δεξιό είναι συντηρητικό, κακό, οπισθοδρομικό, φασιστικό».

Που βρίσκεται η αλήθεια; Στη μέση; 

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι η διαίρεση των ανθρώπων σε πολιτικούς χώρους είναι αποτέλεσμα της οικονομικής τους κατάστασης, και μόνο. Οι ιδεολογικές αναφορές έχουν μόνο φιλολογική χρησιμότητα. Το χρήμα είναι αυτό που κάνει τη γη να γυρίζει.

Έτσι λοιπόν θα προσδιόριζα ως «δεξιό» αυτόν που διαθέτει συσσωρευμένο πλούτο, ο οποίος του εξασφαλίζει μια άνετη ζωή, χωρίς σκοτούρες και ο οποίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ιδέα και συζήτηση περί αναδιανομής του πλούτου.

Ομοίως, ως «αριστερό» θα χαρακτήριζα αυτόν που δεν διαθέτει πλούτο, δεν ζει καλά και είναι διαρκώς υπέρ της αναδιανομής του πλούτου, δηλαδή να «πάρουμε από τους έχοντες και να τα μοιραστούμε οι μη έχοντες».

Οποιοσδήποτε άλλος αυτοπροσδιορισμός για τους δεξιούς ή τους αριστερούς, προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο, ειδικά όταν γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί με τη χρήση δήθεν ιδεών και ιδανικών και αμπελοφιλοσοφίας περί κοινωνικών συστημάτων.

Σχολιάστε