Γιατί το κράτος είναι μπουρδέλο και δεν βελτιώνεται;

Αφορμή για το άρθρο είναι μια συζήτηση περί αστυνομίας και γιατί δεν είναι αποτελεσματική.

Πάμε λοιπόν μια υπόθεση.

Έστω ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΡΟΠΟ θέλει να οργανώσει την αστυνομία, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Φωνάζει τον Αρχηγό της και του δίνει ένα μήνα διορία να του υποβάλλει πρόταση για νέο οργανόγραμμα, όπου οι τοποθετημένοι σε επιτελεία και βοηθητικές υπηρεσίες δεν θα ξεπερνούν το 20% της συνολικής δύναμης, ώστε το υπόλοιπο 80% να είναι στο δρόμο, ετοιμοπόλεμο, για μείωση της εγκληματικότητας. Διαφορετικά θα πάρει πόδι.
Εννοείται ότι ο Αρχηγός, υποβάλλοντάς το, αναγκαστικά θα υποβάλλει και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του.

Πράγματι, ο Αρχηγός με τους επιτελείς του εκπονούν το πλάνο και μαζί με αυτό τις προϋποθέσεις:

1. Μεταθέσεις πολλών (πάρα πολλών) αστυνομικών, δηλ οικονομικό κόστος και αντιδράσεις (ψηφαλάκια).

2. Δραματική μείωση στον αριθμό αστυνομικών ασφαλείας υψηλών προσώπων, δηλ σφαλιάρες από τους ίδιους τους συναδέλφους πολιτικούς.

3. Συνταξιοδότηση πολλών (πάρα πολλών) αστυνομικών, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν βγει ελαφράς υπηρεσίας γραφείου, δηλ. πάλι οικονομικό κόστος και αντιδράσεις (ψηφαλάκια). Απόταξη, επίσης πολλών αστυνομικών, αφού κρίνονται ακατάλληλοι να υπηρετούν στην ΕΛΑΣ, για πολλούς και διαφόρους λόγους;

4. Πάταξη της διαφθοράς στους κύκλους της αστυνομίας, μέσω εντατικής λειτουργίας της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, που σημαίνει πως πολλοί που θα πιαστούν θα κελαηδήσουν, βγάζοντας βρώμα για πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες (που σημαίνει έως και εξαφάνιση του υπουργού ΠΡΟΠΟ που έχει επιθυμίες για αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ).

5.  Τρελές πιστώσεις για εξοπλισμό (στολές, οπλισμός, αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυτοκίνητα, μηχανές, ασύρματοι κλπ κλπ) όλων αυτών που θα βγουν στο δρόμο για περιπολίες, γιατί ως γνωστόν, στην υπηρεσία γραφείου, ο μόνος εξοπλισμός που απαιτείται είναι μια καφετιέρα, την οποία αγοράζει από την τσέπη του ο ίδιος ο υπάλληλος. Δηλ πάλι οικονομικό κόστος.

6. Αλλαγή νομοθεσίας, η οποία στη σημερινή μορφή της εμποδίζει την αστυνομία να επέμβει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, π.χ. κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου (πάλι αντιδράσεις και χαμένα ψηφαλάκια).

7. Αλλαγή νομοθεσίας περί μεταθέσεων, ώστε κανένας αστυνομικός να μην υπηρετεί σε περιοχή καταγωγής του ή κοντά σε αυτήν, προς αποφυγή σύναψης πελατειακών σχέσεων (εδώ να δεις αντιδράσεις και χαμένα ψηφαλάκια).

8. Αλλαγή νομοθεσίας που να θεσπίζει εξοντωτικές ποινές σε επίορκους αστυνομικούς, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

9. Απαίτηση να σταματήσει κάθε πολιτική παρέμβαση , ώστε να αφεθεί η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. π.χ. όταν συλλαμβάνει κάποιους, να μην σπάνε τα τηλέφωνα από υπουργούς, για να τους αφήσουν ή να μην δίνονται εντολές του τύπου «Ρουβίκωνες και ημέτεροι είναι στο απυρόβλητο».  

Ακούω τώρα τις απόψεις σας, για το τι θα κάνει ο υπουργός.

Θα πει στον Αρχηγό «προχώρα και εγώ εδώ είμαι, θα στα εξασφαλίσω όλα αυτά»;   
Ή θα του πει «ξέχνα τα όλα, όσα σου είπα και συνεχίζουμε όπως παλιά»; 

‘Αντε να δω πόσο χιούμορ έχει ο καθένας.

 

-*- Εννοείται ότι με παρόμοιο συλλογισμό, βρίσκουμε γιατί δεν αλλάζει τίποτα και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Γιατί το κράτος είναι μπουρδέλο και δεν βελτιώνεται;”

  1. Πολύ σωστές απόψεις και θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πότε λειτούργησε σωστά το κράτος στο παρελθόν σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του υπάρχουν λύσεις!

Σχολιάστε