Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά και κουραφέξαλα

Αυτό το παραμύθι με το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά κόψτε το.

Έζησα 6 χρόνια στη Λέσβο, με μειωμένο υποτίθεται ΦΠΑ.

Ξέρετε τι γίνεται εκεί; Οι τιμές είναι ίδιες με την Αθήνα και την όποια μείωση λόγω μικρού ΦΠΑ την αντισταθμίζουν με αύξηση στο κέρδος τους οι έμποροι.
Και ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβεις, είναι τα διαφημιστικά έντυπα των αλυσίδων.

Παραδείγματα:

1. Πανελλαδική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών. Διαφημίζει laptop 500 ευρώ (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου) και έχει 500 ευρώ και στην Αθήνα και στη Μυτιλήνη.

2. Πανελλαδική αλυσίδα σουπερμάρκετ. Εκδίδει διαφημιστικό φυλλάδιο, όπου διαφημίζει απορρυπαντικό, με τελική τιμή (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου) 10 ευρώ και έχει την ίδια τελική τιμή, είτε είσαι στην Αθήνα, είτε στη Μυτιλήνη.

Όσο για το παραμύθι περί ακριβών μεταφορικών και η μεταφορά προϊόντων από την Αθήνα στην Ορεστιάδα του Έβρου στοιχίζει ακριβά, αλλά εκεί δεν έχει μειωμένο ΦΠΑ. Γιατί;

Η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι δεν βλέπω να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι σε κανέναν ερημονήσι. Γκρινιάζει ο Μυκονιάτης, που την μπριζόλα τη σερβίρει με 15-20 ευρώ, μην πάει στα 16-21, διότι τάχα μου τάχα μου θα χάσει τον πελάτη. Μα ο κάφρος που δέχεται να φάει μπριζόλα σ’αυτές τις τιμές, έχει φουσκωμένο πορτοφόλι και δεν έχει καμιά σκασίλα αν ο τελικός λογαριασμός του βγει 5-10 ευρώ παραπάνω. Αυτός που δεν έχει λεφτά, έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να πάει στη Μύκονο ή στη Σκιάθο και άλλους ακριβούς προορισμούς.

Αλλά, άμα ζεις σε χώρα ιθαγενών, τι περιμένεις;

Σχολιάστε