Ένα απλό παράδειγμα πως στήνεται η προπαγάνδα στο διαδίκτυο

– Στήνεις, ανέξοδα μερικά blog, με διάφορα ονόματα.

– Δημοσιεύεις επιλεκτικά άρθρα, με περιεχόμενο που σε βολεύουν και «ξεχνάς» την ειδησεογραφία που δεν σε βολεύει.

– Πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, δημοσιεύοντας άσχετο κείμενο, αλλά με φωτογραφίες προσώπων που θέλεις να πλήξεις. Π.χ. γράφεις «30 αστείες φωτογραφίες» και βάζεις 29 αστείες φωτογραφίες και ανάμεσα τη φωτογραφία του αντίπαλου πολιτικού.

– Αοριστολογείς. Π.χ. «γνωστό στέλεχος του τάδε κόμματος είπε την τάδε παπαριά», χωρίς φυσικά να κατονομάζεις το «γνωστό» στέλεχος.

– Χρησιμοποιείς το ερωτηματικό (;). Ο αρχηγός του τάδε κόμματος σκέφτεται να παραιτηθεί(;). Οπότε δεν συκοφαντείς, απλά «αναρωτιέσαι»

– Φροντίζεις διαρκώς να επαναλαμβάνεις το πόσο ειλικρινείς είσαι εσύ και αληθή τα άρθρα σου, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνεις πόσο ψεύτες και λαμόγια είναι όσοι υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη.

– Έχεις συνεργάτες, που εμφανίζονται ως αγνοί και άδολοι σχολιαστές, με 50 διαφορετικά ψευδώνυμα, οι οποίοι επιτίθενται σε κάθε σχολιαστή που θα τολμήσει να εκφράσει αντίθετη άποψη. Αν δεν τα καταφέρουν στο επίπεδο της επιχειρηματολογίας, τότε η επίθεση γίνεται προσωπική, με στόχο να πληγεί η αξιοπιστία του «άτακτου» σχολιαστή.

κλπ κλπ κλπ

Σχολιάστε